Is jouw hond ook zo gek op zwemmen? Dan zal hij het zeker tijdens de zomermaanden heerlijk vinden om een verkoelende plons te maken. Met deze tips zorg je ervoor dat je viervoeter veilig in het water kan genieten.
Waar kun je een hond veilig laten zwemmen?
Licht stromend water is voor je hond ideaal om in te zwemmen. Tegen een te sterke stroming kan hij niet op zwemmen en stilstaand water draagt het risico met zich mee van ziektes als Leptospirose, waaronder de ziekte van Weil valt. Dit geldt zeker tijdens de zomermaanden waarin het water opgewarmd is.
In- en uitstap
Zelfs de grootste waterratten worden een keer moe en willen dan weer aan land. Daarom is het handig om vooraf te controleren of je hond zonder jouw hulp gemakkelijk in en uit het water kan komen. Steile of gladde oevers kunnen jullie beter vermijden. Kies liever voor een stuk stevige grond dat geleidelijk afloopt in het water.
Eerst even wennen…
De eerste paar stappen in koud water als je uit de zon komt … dat is echt ‘even doorkomen’. Dit geldt ook voor je hond want viervoeters zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen. Laat je huisdier daarom eerst even rustig door het water lopen en giet vervolgens wat water over zijn lijf. Is hij hierna nog steeds enthousiast? Dan kun je hem met een gerust hart laten zwemmen.
Aan boord: safety first!
Sommige honden vinden het prachtig om mee te gaan op de boot en als de baasjes eenmaal ergens aanmeren, zijn zij de eerste om een sprong in het water te wagen. Voor zulke viervoeters is het verstandig om een zwemvestje aan te schaffen, zeker omdat ze zelf niet makkelijk weer aan boord kunnen komen. Het hesje zorgt ervoor dat ze niet verdrinken als ze vermoeid raken. En kies je er één met een handgreep op de rug, dan kun je je maatje ook weer gemakkelijk uit het water helpen.