Kun je een kat opvoeden?
Voordat je een kat kunt opvoeden, moet je eerst even in zijn kop kruipen. Want ja, hij is eigenwijs en doet waarschijnlijk vooral waar hij zelf zin in heeft. Maar er is een manier om katten nieuwe dingen en gewenst gedrag aan te leren.
Kat opvoeden: What’s in it for me?
Een kat opvoeden betekent vooral beloningen koppelen aan gewenst gedrag. Anders dan veel honden zijn katten er niet op uit om hun baasje te plezieren. Heerlijk eigenzinnig als deze dieren zijn, vragen ze zich bij alles af ‘What’s in it for me?’ Jij wilt bijvoorbeeld niet dat je kat op het aanrecht zit, maar hij ziet er het nut niet van in zijn plekje te verlaten. Tenzij het van het aanrecht springen en ervan af blijven hem iets oplevert.
Beloon goed gedrag
Maar hoe koppel je een beloning aan gedrag? Door bij gewenst gedrag direct een beloning te geven en bij ongewenst gedrag een alternatief te bieden. In het voorbeeld van het aanrecht lok je de kat van zijn plek en beloon je hem direct zodra hij op de grond staat. Want doe je dit een paar tellen later, dan zal hij de koppeling niet meer kunnen maken.
Met heel veel liefde en geduld
Katten opvoeden doe je met veel liefde en geduld. Want hoe intelligent je huisdier ook is, hij heeft tijd nodig om op zijn eigen tempo te leren. Daarbij zijn herhaling en consequentie heel belangrijk. Zorg voor duidelijke regels in huis, en wijk daar niet vanaf. Dat klinkt misschien een beetje streng, maar het geeft je huistijger juist rust. Als de ene keer iets wel mag en de andere keer niet, snapt hij het niet meer.
Wist je dat…
… broertjes en zusjes een belangrijke rol spelen bij het opvoeden van je kat? Hij heeft de eerste weken van zijn leven bij zijn mamapoes vertoefd. Die periode is de basis. Daarin vindt de allereerste socialisatie plaats en leert een kitten gedrag aan consequenties te koppelen. Want broertjes en zusjes gaan niet bepaald zachtzinnig met elkaar om. Al stoeiend steekt je kat dus al heel wat op tijdens zijn kittentijd.