Goed nieuws over de hond uit Hongkong, hij is officieel vrij van Corona verklaard! Wat weten we over coronavirussen bij huisdieren en hoe gevaarlijk is het nieuwe virus voor honden en katten?
Hond Hongkong test negatief op coronavirus
Vanuit Hongkong kwam het bericht dat bij een hond het nieuwe coronavirus Covid-19 aangetroffen was. Hij zou de eerste viervoeter zijn die dit humane virus bij zich draagt. De Keeshond werd getest nadat zijn baasje coronapatiënt bleek te zijn en er werd een zwakke concentratie van het virus aangetroffen in zijn bek en neus.
De hond vertoonde zelf geen ziekteverschijnselen maar werd voor de zekerheid in quarantaine geplaatst. Onlangs is hij opnieuw getest en de uitslag bleek gelukkig negatief te zijn.
Wat zeggen wetenschappers?
Het RIVM geeft aan dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat huisdieren ziek kunnen worden van Covid-19 of een rol spelen in de verspreiding daarvan. Wel geeft de organisatie aan dat wanneer je zelf met het coronavirus besmet bent, voor de zekerheid het contact met huisdieren moet mijden.
Ook SARS ooit in lichte concentraties bij huisdieren aangetroffen
In 2003 werd ook het SARS-virus in lichte concentraties aangetroffen bij een paar huisdieren. Zij zijn toen gemonitord maar geen van hen ontwikkelde ziekteverschijnselen. Ook was er geen bewijs dat een mens door één van de dieren besmet is geraakt.
Coronavirus onder honden en katten
Er bestaan wel coronavirussen die honden en katten kunnen besmetten. Dat zijn de canine coronavirussen (hond) en feline coronavirussen (kat). Deze virussen komen regelmatig voor onder de viervoeters. Onder katten is de bekende ziekte FIP een gemuteerde versie van een coronavirus. Vooral honden en katten die in grote groepen leven, lopen risico op besmetting hiermee.
Canine en feline coronavirussen niet besmettelijk voor mensen
Coronavirussen veroorzaken onder huisdieren maagdarmklachten en luchtweginfecties. Vaak ontstaan er milde klachten, zoals lichte diarree. De canine en feline coronavirussen staan bekend als niet overdraagbaar aan mensen. Dat honden en katten elkaar besmetten is daarnaast een grote zeldzaamheid omdat de specifieke virussen de voorkeur voor hond óf kat hebben.
Hygiënemaatregelen voor honden – en kattenbaasjes
Als je huisdieren hebt is het altijd goed om extra hygiënemaatregelen te treffen:
• Was je handen na ieder fysiek contact met je huisdier of zijn spulletjes;
• Laat je hond of kat niet in je gezicht likken;
• Reinig spullen als manden, kattenbakken, voer- en drinkbakken, en kleedjes grondig;
• Geef je hond of kat tijdig een ontwormingskuur en middelen tegen vlooien en teken.